MAKA KATAKANLAH YANG BAIK @ DIAM….Salam Ukhuwwah,

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang mengizinkan diri ini untuk konsisten di dalam medan perjuangan. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Rasulullah s.a.w, ahli keluarganya serta mereka yang mengikut ajarannya…

Ribuan kemaafan saya ucapkan kepada seluruh sahabat-sahabat kerana dah lama tak update blog yang menjadi salah satu mekanisma untuk saya berbakti untuk Islam ini. Saya berharap agar Allah memberikan kelapangan masa untuk sentiasa mengupdate blog ini.

Allahu Rabbuna, sampai hari ini nikmat Allah s.w.t tidak pernah henti-henti dilimpahkan ke atas hambaNya . Lagi-lagi dengan nikmat kemanisan Iman dan Islam… Ke mana semua kemuliaan yang diberikan Allah kepada kita hari ini dengannya? Apa yang kita mahukan dalam hidup ini? Ke mana kesudahan kita selepas ini? Kita lupa? Atau untuk bersangka baik mungkin kita terlepas pandang..tak per, manusia memang sifatnya pelupa… cukup ker alasan kita di depan Allah kelak…?

Baru-baru ini saya dijemput untuk memberi pengisian usrah bersama adik-adik asasi. Buat pertama kali saya bersama mereka walaupun asasi telah ada di kampus ini hampir setahun lebih. Pada mulanya, saya sangka mungkin kalau dalam program begini kurang dapat sambutan, ye lah program pakej ke syurga ni kurang sambutan sikit..:-)

Setibanya saya di sana sangkaan saya meleset, betapa bersungguhnya mereka berkumpul walaupun tidak semua yang hadir tapi kedatangan cukup membanggakan saya. Kami mulai dengan bacaan surah al-Mulk dan perkongsian ilmiah.

Sebagai seorang yang mengharapkan keampunan Allah, saya bangga bila mana dalam hiruk pikuk remaja di kampus ini tertipu dengan dunianya, tapi rupanya ada sekelompok golongan ashabul kahfi ini yang mahukan yang haq (kebenaran). Mereka rela diri mereka ditarbiyah, walaupun yang memberi pengisian adalah orang yang telah digambarkan dengan persepsi yang negatif oleh sesetengah pihak kononnya disebabkan gerakan atau beberapa perkara yang dilakukan oleh saya, yang bertentangan dengan prinsip-prisip mereka.

Alhamdulillah, kebenaran itu tidak dapat dipadamkan dengan tipu daya. Sedalam mana pun ia ditekan, satu hari ia akan melonjak naik yang momentum itu dapat menggerakkan mereka yang tidur atau mamai. WAllahu a’lam.

Moga adik-adik ini, sentiasa dibawah pemeliharaan Allah s.w.t dari segala fitnah dunia ini serta moga hidup mereka tetap di landasanNya.

Memang letih dengan hidup ini, tapi ia terubat kalau kita tahu bahawa hidup ini adalah perjuangan. Kita tahu matlamat hidup ini ke mana. Manis lagi jika hidup ini untuk Islam, bukan sahaja hidup bersama Islam tetapi hidup untuk Islam… Bukan semua muslim itu sanggup untuk hidup untuk Islam, hanya seorang mukmin itu sahaja yang akan menjadikan hidupnya untuk Islam.

Alhamdulillah, saya semakin hampir ke garisan penamat bagi marhalah pertama di kampus yang tercinta ini. SubhanAllah, di sinilah saya menjumpai permata yang selama ini saya mahukan. Bukan semua manusia itu sama jalan ceritanya, mungkin asas ceritanya sama tetapi method dari segi praktikalnya berbeza dari yang lain.. manusia tidak boleh menafikan kewujudan Tuhan iaitu Allah s.wt, begitu juga manusia itu tidak boleh untuk hidup tanpa Tuhannya.

InsyaAllah segala apa yang saya temui dan miliki di sini akan saya jadikan bekalan sepanjang hidup ini khusus dalam mengecap cintaNya. Hidup ini adalah wasilah (medium), bukan matlamat. Percayalah, semua yang ada adalah bersifat sementara kecuali Dia..!

Moga Allah menjadikan saya di antara orang yang beramal, dan jauh sekali hanya berkata-kata. Begitu juga sahabat-sahabat dan saudara mara seAqidah dengan saya, agar diberikan oleh Allah swt taufiq dan hidayahNya dalam memacu kehidupan ke arah keredhaanNya.. Ingat! Hanya dengan Islam kita dimuliakn oleh Allah dan hanya dengan taqwa sahaja Dia memerhatikan kita dengan rahmatNya… Salam semulia JIHAD buat semua.

P/S: Islam adalah jalan penyelesaian bagi segala-galanya.. Hapuskan ISA, GST dan kembalikan mandat Islam serta royalti minyak, wahai manusia yang bergelar pemimpin…
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

0 Response to "MAKA KATAKANLAH YANG BAIK @ DIAM…."

RSS